HAUTE-MARNE

Departement Haute-Marne in Noordoost Frankrijk kent zeer mooie natuur en stadjes. De middeleeuwen hebben een belangrijke stempel gedrukt op het landschap. Er zijn veel kerken en abdijen uit die tijd bewaard gebleven. Het heuvelachtige landschap is goed begaanbaar en biedt zeer veel ruimte voor wandelingen en fietstochten. Haute-Marne is een ideaal toevluchtsoord om te genieten van het Franse platteland, ver weg van drukte en dagelijkse beslommeringen.

 


www.tourisme-hautemarne.com

Onderstaand vindt u diverse praktische informatie voor leuke dagjes uit, sportieve prestaties en bourgondisch eten en drinken.

druif_sep

WANDELEN EN FIETSEN

Met honderden kilometers wandelroutes, is Haute-Marne een ideaal gebied voor gevarieerde wandelingen. Onderstaand een paar voorbeelden, maar u kunt uiteraard ook gewoon zelf op pad gaan.

Les Cinq Villages – Meer informatie

Le Bois des Côtes – Meer informatie

La Marquise – Meer informatie

Circuit de Moines – Meer informatie

Kuur en Wijn route – Meer informatie

Garden of pleasure route – Meer informatie

De 4 meren – Meer informatie

De omgeving van Laferté-sur-Amance leent zich prima voor de (sport)fietsliefhebber. Rustige wegen, glooiend landschap met af en toe een pittig klimmetje. De laatste klim, net voor het dorp, is met 10% een leuke uitdaging! Onderstaand een paar voorbeeld routes, maar de veelheid aan wegen maakt het makkelijk ook zelf mooie routes te vinden.

Wandelen en fietsen
Wandelen en fieten
druif_sep

UITSTAPJES

Grottes de Bèze

Een bezoekje aan deze grot is leuk voor het hele gezin. Onder begeleiding van een gids komt u alles te weten over de geschiedenis ervan. U vaart hierbij ook een stukje over de ondergrondse rivier; Een erg indrukwekkende ervaring!. Omdat de temperatuur in de grot ongeveer 12 graden is, is een trui of west aan te raden.

Adres: Chem. des Grottes, 21310 Bèze

Meer informatie

Vannerie / mandenmakerij

De wilg is de basis van vele hedendaagse en traditionele designproducten. Ontdek het oude ambacht en de producten in de enige Franse school voor mandenmakerij, of in de vele winkels in de dorp. Na dit bezoek zult u een bewuster consument zijn die respect heeft voor het werk van onze ambachtslieden.

Adres: Fayl-Billot, hoofdstad van de mandenmakerij.

Meer informatie

La Rochère 1475 / Glasfabriek

La Rochère, sinds 1475, is de oudste continu werkende glasfabriek van Europa. Bezoek aan de glasfabriek en winkel is mogelijk. Glaswerk is ook te koop in Nederlandse winkels maar wat is er nu leuker dat het kopen direct bij de fabriek waar het wordt gemaakt.

Adres: 4, Rue de la Verrerie, 70210 Passavant-la-Rochere

Meer informatie

Lac de la Liez / Zwemmen

Op een half uurtje rijden van Laferté-sur-Amance ligt Lac de la Liez. Een groter meer met een gezellig strandje en veel mogelijkheden tot wateractiviteiten. Langs de “boulevard” zijn
verschillende snackbars en restaurants. Ook kan je hier een wandeling rond het meer maken.

Adres: 52200 Peigney

Meer informatie

Chateau de Champlitte – Musée des Arts et Traditions Populaires

Dit museum roept herinneringen op aan vroegere activiteiten en voorwerpen van de regio. Meubels, souvenirs, kleine ambachten en nagebouwde werkplaatsen zijn te zien.
Het museum biedt een glimp van de landelijke samenleving aan het begin van de 19e eeuw.

Adres: 7 Rue de l’Église, 70600 Champlitte,

Meer informatie

Chateau le Pailly

Het kasteel van Le Pailly is een van de mooiste bouwwerken uit de renaissance in de Champagnestreek, gebouwd tussen 1563 en 1573. Het kasteel staat op de
plaats van een oude middeleeuwse burcht waarvan de vestingtoren en drie hoektorens behouden zijn. Er zijn in de zomermaanden tal van activiteiten. Check
onderstaande website.

LET OP: Het kasteel is slechts gedeeltelijk te bezichtigen ivm renovatie

Adres: 1 Rue du Breuil de Saint-Germain, 52600 Le PAILLY

Meer informatie

Chateau de la Rochelle

Mooi klein kasteel, goed onderhouden, gelegen in een klein stadje dat enorme inspanningen lijkt te leveren om de overblijfselen van het verleden te laten zien.

Adres: 10 Grand Rue, 70120 La Rochelle

Chateau de Fontaine-Francaise

Zeer mooi kasteel met een idyllisch kasteelpark en een meer. Ook het dorp zelf is een bezoek waard.

Adres: 2 Rue Henry Berger, 21610 Fontaine-Française

Meer informatie

Chateau de Rosieres

Bezoek dit imposante kasteel van de 14de eeuw en ontdek de geschiedenis van de kelder tot aan de zolder toe door een speurtocht of een escape game te volgen. Iedere dag geopend, het hele jaar rond!

Adres: Frm de Rosière, 21610 Saint-Seine-sur-Vingeanne

Meer informatie

Chateau Ouge

Klein kasteel met een mooie park/tuin. De kerkje ernaast is ook leuk om te bezoeken.

Adres: 1-3 Rue de Colombier, 70500 Ouge

Wijnen van Coiffy

Wijnen van Coiffy

Een klein dorp met een paar leuke wijndomeinen(boeren). Open voor verkoop en dégustation (proeven).

DOMAINE FLORENCE PELLETIER Biologische wijnteelt. Wit, rosé, rood, bubbels en wijnen op basis van bloemen. Hun teeltmethode is zeer bijzonder en levert verrassende, aangename, wijnen op.

Adres: 3, Rue des Bourgeois, 52400 Coiffy-le-Haut

DOMAINE CAMUS RENAUT familiebedrijf met wijnen geteeld op traditionele wijze. Wit, rosé, rood, en bubbels. Hun wijnen zijn regelmatig bekroond door het Concours Général Agricole de Paris.

Adres: 6, rue des Bourgeois, 52400 Coiffy-le-Haut

druif_sep

STEDEN & DORPEN

LANGRES

Hoog gelegen op zijn rotsgebergte heerst Langres met zijn prachtige vestingtorens en vele kerktorens als heer en meester over het omliggende landschap. Stad van Kunst en Geschiedenis hoort Langres met zijn middeleeuwse, Renaissance en klassieke erfgoed bij de vijftig mooiste steden van Frankrijk.

De versterkte binnenstad is bijzonder goed bewaard gebleven met zijn zeven poorten en twaalf torens. Maak een wandeling door de stad en langs de vestingmuur en geniet van het uitzicht, de terrasjes en de ateliers.

DIJON

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne. Het is een historische stad met verschillende imposante monumenten en een levendig centrum. Een stad waar je heerlijk kunt wandelen en veel kunt ontdekken tussen de middeleeuwse en historische gebouwen. Dijon heeft een goede keuken en is de toegangspoort tot een van de meest prestigieuze wijngaarden van
Frankrijk: Côte de Nuits. Ook de wereldberoemde mosterd komt hier vandaan.

VESOUL

Vesoul heeft een prachtig historisch centrum uit de middeleeuwen, gebouwd met beige en
blauwgrijze stenen uit de nabijgelegen steengroeven.
De stad is in 1968 onsterfelijk gemaakt door Jacques Brel met zijn liedje “Vesoul”. Hij wordt jaarlijks geëerd in oktober tijdens het festival voor Franse chansons.
Op 3 km van het stadscentrum is het meer van Vesoul-Vaivre. Het is een plek waar je kan wandelen, watersporten (in de zomer) en vogels spotten in het vogelreservaat.

BOURBONNE-les-BAINS

Bourbonne is sinds de oudheid bekend om de weldaad van zijn thermaal-water. Het kuuroord biedt naast medische kuren ook wellness en ontspanningsarrangementen. In de stad zijn er verschillende parken en restaurants te bezoeken. Een avondje uit bij het Casino is misschien iets voor u.

ÉPINAL

Épinal, waar de Moezel doorheen stroomt, ligt in het departement van de Vogezen. Aan de rechteroever bevindt zich de historische wijk en aan de linkeroever is de moderne stad. Hoog op een heuvel liggen de overblijfselen van een middeleeuwse kasteel dat prachtig uitzicht biedt over de stad.

Het aangename kasteelpark, dat zich uitstrekt over 26 hectares, is ideaal voor een gezinsuitstapje. De middeleeuwse tuin, boomgaarden in terrasvorm, dierenpark en kinderspeeltuin zorgen ervoor dat iedereen zich vermaakt!

Op 5 minuten lopen van het stadscentrum kunt u in de haven van Épinal elektrische boten huren om een tochtje over de Moezel te maken.

CHAUMONT

Een historische stad met een fantastische blikvanger: de hoge spoorwegovergang met circa 50 bogen. Je kunt wandelen onder het viaduct, door de binnenstad lopen langs de typische huizen uit de 15e/16e eeuw, en het verleden opsnuiven in de vestingtoren.

DORPEN

Er zijn talloze kleine (slaperige) dorpen in het gebied rondom Laferté-sur-Amance, klaar om te bezoeken, met de auto, motor of op de fiets. Port-sur-Saône langs de rivier Saône, de oude vestingstad Châtillon-sur-Saône, Montignt le Roi waar 3 rivieren elkaar kruisen (Rhône, Seine, Maas).

druif_sep

RESTAURANTS

Frankrijk staat bekend om lekker (bourgondisch) eten.
Je vindt er leuke restaurantjes op onverwachte plaatsen. Onderstaand een overzicht van diverse leuke restaurantjes, vaak door lokale bewoners aan ons getipt.

Café Brocante Aux trois Rois – een mooi authentiek restaurantje met een zeer leuke achtertuin (foto). Uitsteken eten en vriendelijke bediening. 10 Rue du Marché, 70600 Champlitte

Le Voila – gezellige bistro, serveert authentieke Franse gerechten met een moderne twist. Maakt gebruik van verse en lokale producten. 1 Rue du Petit Pressoir, 52400 Melay

Le Jardin – leuk Pizzeria/Italiaan. Afhaal mogelijk. 73 Grande Rue, 52400 Bourbonne-les-Bains

L’Assiette II – restaurant in mooi omgeving. Traditioneel vis en vlees. Les Vignes, 52400 Guyonvelle

Escabar – Belgisch bier café met friet en snacks. Pl. de la Fontaine, 70500 Vernois-sur-Mance

Bart de Bondt – klein Gastronomisch-restaurant met traditioneel Franse keuken bereidt met verse lokale producten. 9 Pl. de la Barre, 52500 Fayl-Billot

Comme ça – petit restaurant/café met vriendelijke sfeer. Woensdag pannenkoekendag. 11 Rue du Chateau, 52500 Arbigny-sur-Varennes

Cyno Pizz’ – AANRADER ieder even weeknummer, op maandagavond direct voor de deur bij de Mairie, bestelt u uw afhaal pizza. Vers, makkelijk en smaakvol! Laferté-sur-Amance
https://www.facebook.com/Cynopizz

Le Fayl – Van burgers tot vis, lekker eten voor een goede prijs. 13, Place de la Mairie, 52500 Fayl-Billot

Au Vieux Chêne – Goed eten op zijn Frans, zeer betaalbaar. Rue du Vieux Chêne, 70120 La Quarte

druif_sep

SUPERMARKTEN

FAYL-BILLOT

Colruyt Ma-Za 8.30-19.30 Zo 8.30-12.30

BOURBONNE-les-BAINS

Aldi Ma-Za 8.30-20.00 Zo 8.30-12.30

Lidl Ma-Za 8.30-19.30 (zondags gesloten)

Carrefour Ma-Do 8.30-12.15/14.00-19.00 Vrij-Za 8.30-19.00 (zondags gesloten)

druif_sep

WEEKMARKTEN

Frankrijk is bekend om de grote en kleine marktjes met vaak lokale producten. Een grotere markt wordt vaak aangeduid als fair. Dat staat in overstaand overzicht apart vermeld.

CHALINDREY
Elke donderdag ochtend. Een vriendelijke markt met een mengeling van kleuren en geuren. Marktkramen met groenten en fruit, kleding, bloemen en streekproducten.

 

BOURBONNE-les-BAINS
Elke woensdagmorgen een kleine markt met lokale producten, sieraden en kaas
Fair: de 2e woensdag van de maand.

JUSSEY
Elke dinsdag een kleine markt
Fair: de laatste dinsdag van de maand.

 

 

FAYL-BILLOT
Elke zondag ochtend een heel kleine markt met fruit/groenten, kip, en wat lokale producten

VESOUL
Wekelijkse Markt op donderdag- en zaterdagochtend
Fair: 3e zondag van de maand.

druif_sep

BROCANTE & ROMMELMARKTEN

In de zomermaanden worden er op tal van plekken brocante markten en vide greniers (garage verkoop) georganiseerd. Op onderstaande links kunt u terugvinden welke type evenementen er wanneer zijn.

Regio Haute Marne https://brocabrac.fr/52/
Regio Haute Saône https://brocabrac.fr/70/